Haardhout kiezen: wij helpen jou!

Niet elk soort haardhout is even geschikt om te gebruiken als je thuis wilt gaan stoken. Ben je op zoek naar het beste haardhout in Maastricht voor jouw kachel of haard? Dan moet je op een aantal dingen letten om de beste keuze te maken. Maar precies op? Wat zijn de belangrijkste focuspunten als je geschikt haardhout Maastricht wilt vinden voor jouw haard? Onze adviezen gaan je hierbij helpen!

Welke houtsoort is geschikt voor in de open haard of houtkachel?

Niet alle haardhout Maastricht is geschikt om te gebruiken als je streeft naar een goed vuurtje. Minder geschikt haardhout om te gebruiken is hout naaldbomen, bijvoorbeeld dennenhout of sparhout. Dit komt omdat naaldhout relatief veel hars bevat, waardoor het hout gaat knetteren en er vuurspetters rond gaan vliegen bij verbranding. En dat is niet wat je wilt als je een mooi en veilig haardvuur wilt creëren. Kies daarentegen voor enkele specifieke soorten loofbomenhout. Er zijn enkele soorten loofbomenhout die vaak gebruikt worden voor haardhout Maastricht, omdat ze goed en gelijkmatig branden. Populair zijn bijvoorbeeld eikenhout, berkenhout, essenhout en berkenhout.

Houd het vochtigheidspercentage van het haardhout in het oog

Bij het kiezen van het beste haardhout Maastricht is het percentage vocht dat in het hout zit belangrijk om in het oog te houden. Hout moet voldoende droog zijn om gelijkmatig en goed te kunnen branden. Kies je voor hout dat recent gekapt is, dan is het percentage vocht in het hout vaak 50 procent of meer. Dat is te veel om goed te kunnen stoken. Ideaal is een vochtigheidspercentage dat niet boven de 20 procent uitkomt. Dit betreft haardhout dat minstens een jaar tot wel drie jaar heeft liggen drogen. Controleer daarom bij aankoop van houthaard Maastricht altijd hoeveel vocht er relatief gezien in het haardhout zit.

Ovengedroogd haardhout is ideaal om je haard mee te stoken

Houthandelaren die haardhout verkopen, bieden vaak twee soorten hout aan: hout dat langdurig op een droge plek heeft liggen drogen en, daarnaast, ovengedroogd hout. Laatstgenoemde houtsoort is in oven gedroogd, net zolang tot het gewenste percentage vocht bereikt is. De laatstgenoemde soort, ovengedroogd hout, brandt het beste en is daarom ook het meest populair onder haardgebruikers. Een bijkomend voordeel van ovengedroogde houtsoorten is dat dit hout een betere geur heeft. Een goede keuze dus als je voor het beste haardhout gaat!